European Enforcement Title
May 8, 2014
European Enforcement Title
May 8, 2014

10 DECEMBER 2016 - Legal Magazine - We place a high value on business ethics and compliance

Interviu cu Maria Cristina Mitu, Managing Partner, Mitu și Asociații

Practicați avocatura de peste 15 ani, timp în care tehnologia, stilul de lucru și mentalitățile au evoluat foarte mult. Care sunt principalele realizări ale dumneavoastră și ale echipei pe care o coordonați?

Mitu și Asociații a avut realizări atât la nivel de echipă, ce au constat în finalizarea unor proiecte cu impact semnificativ asupra procedurilor de control și a societății civile, cât și la nivel intern, legate de consolidarea echipei care a făcut posibile reușitele profesionale.

Una dintre realizările echipei a fost implicarea în primul proiect realizat în țara noastră de decontaminare a solului și a pânzei freatice. Ne-am implicat din dorința de a contribui la protecția condițiilor de mediu și reducerea poluării, cu scopul de a lăsa generațiilor ce urmează un loc mai sănătos în care să trăiască. A fost primul proiect de acest gen realizat în țara noastră, cu ajutorul căruia s-au pus bazele procedurilor de verificare a lucrărilor de decontaminare a solului.

Provocarea a constat în identificarea de soluții cu privire la modul de implementare a unor norme de procedură și bune practici care nu au mai fost aplicate anterior în România și a avut ca urmare decontaminarea a peste 100.000 metri cubi de pământ, purificarea a 3 milioane de metri cubi de apă freatică și extragerea a aproximativ 2.000.000 litri de produse petroliere.

O altă realizare, a fost lansarea pe piața românească a primului furnizor de servicii specializate combinate, la domiciliu, de tip medical și social. Echipa de avocați a identificat și implementat soluții viabile, în contextul lacunei legislative, privind forma juridică sub care furnizorul să se înființeze și să funcționeze. Provocarea a fost legată de faptul că serviciile oferite prin proiect nu se încadrau în aceeași categorie, astfel încât o anumită formă juridică de organizare corespundea furnizării unei anumite categorii de servicii, iar o altă formă juridică de organizare corespundea furnizării unei alte categorii de servicii. De acestea depindeau și procedurile de identificare și obținere a numeroaselor autorizații și avize necesare pentru derularea activității de către furnizor.

O realizare semnificativă a constat în reprezentarea unui jucător important din piața operatorilor aeroportuari în gestionarea unei crize ce ar fi avut un impact negativ asupra companiei. Societatea se confrunta cu un pericol iminent de declanșare a unei greve, iar prin munca de echipă a fost posibilă evitarea consecințelor negative asupra clientului și a perturbării traficului aerian. Ca efect pe termen lung, am reușit împreună cu reprezentanții clientului, să negociem încheierea unui contract colectiv de muncă, fapt ce a stabilizat situația.

Care au fost momentele-cheie în dezvoltarea societății? Cum este organizată casa de avocatură Mitu și Asociații?

Istoria societății a început în anul 2003, sub forma unui cabinet individual. Treptat, s-a format o echipă, aceasta a dobândit cunoștințe și experiență, s-a implicat cu interes în proiecte, a făcut față cu succes provocărilor, a învățat din fiecare activitate și de la fiecare colaborator sau partener.

Astfel, timp de 10 ani, echipa Mitu și Asociații s-a maturizat, iar în anul 2013, schimbarea formei de exercitare a profesiei a reprezentat soluția optimă pentru a oferi clienților servicii integrate la un nivel înalt de profesionalism.

În cursul anului 2015 s-au alăturat echipei Andreea Stoica și Iulian Cioienaru, avocați o experiență bogată în gestionarea litigiilor.

În momentul actual, echipa Mitu și Asociații este formată din avocați seniori cu o vechime în profesie de peste 10 ani, avocați colaboratori cu o vechime în profesie de peste 5 ani, avocați stagiari și personal administrativ.

Pe ce se bazează strategia de dezvoltare a societății dumneavoastră? Ce departamente intenționați să dezvoltați?

Pe parcursul evoluției noastre profesionale am încercat să ne adaptăm cerințelor pieței venind în sprijinul clienților. Esența lucrurilor este importantă pentru noi astfel încât organizarea societății a depins de prioritățile clienților.

Ca orice societate de avocatură, dorim să extindem portofoliul și să oferim servicii juridice, construind astfel o relație stabilă. Suntem conștienți de diversitatea domeniilor în care activează clienții. Având la bază o echipă care deține cunoștințe solide de drept privat, consolidarea unor departamente specializate în jurul acestui nucleu este firească.

Misiunea noastră este de a asigura predictibilitatea în activitatea clienților astfel încât să aducem un plus valoare.

De aceea, acordăm o importanță deosebită domeniului de etică și compliance (proceduri interne) în afaceri, pentru clienții noștri, fiind mai ușor să previi decât să gestionezi situații de criză.

Cum vedeți evoluția pieței de consultanță? Către ce se orientează companiile?

Companiile sunt din ce în ce mai conștiente de importanța aplicării codurilor de Etică și a politicilor de compliance. În timp ce etica presupune existența și respectarea unui set de valori ce contribuie semnificativ la meținerea reputației companiei, un program de compliance se referă la existența și respectarea unui set de proceduri interne, în concordanță cu regulamentele și codurile de bune practici naționale și europene, ce contribuie la gestionarea riscurilor și evitarea litigiilor.

În urma analizei modului de lucru, stabilind care sunt riscurile ce pot determina situațiile de criză și implicit costuri suplimentare, identificăm soluții adecvate pentru prevenirea acestora. Cu ajutorul analizei de conformitate, managementul unei companii poate să înțeleagă esența organizației pe care o conduce și poate evalua riscurile acțiunilor acesteia, cu scopul de de a-i îmbunătăți performanțele pe termen lung.

Din punctul de vedere al luării deciziilor, politicile de compliance ne recomandă să acționăm cu integritate în business și să facem în mod constant ceea ce este corect și sustenabil.

Care este stilul dumneavoastră de leadership?

Stilul meu de leadership este același cu stilul meu de viață și se bazează pe comunicare deschisă și la obiect, respect față de muncă, eficiență și echilibru între ceea ce ofer și ce primesc.

Încerc să reprezint un model pentru oamenii din jurul meu.

Comunicarea este un element esențial având în vedere specificul activității de avocat. Este necesar să fim expliciți și direcți în ceea ce transmitem pentru ca partenerii noștri să recepționeze același mesaj. Acest subiect este foarte mult discutat, deși prea puțin pus în aplicare, pentru că presupune asumarea responsabilității pentru propriile gânduri și acțiuni.

Am un respect deosebit față de muncă și față de efortul depus de fiecare colaborator pentru a se dezvolta personal, pentru a evolua profesional, cu scopul de a identifica noi soluții și pentru a le pune în aplicare.

Poate cea mai importantă provocare este să fii constant și disciplinat în raport cu obiectivele propuse și asumate, pentru ca membrii echipei să facă același lucru.

Calitățile pe care le apreciez cel mai mult la echipa cu care lucrez sunt onestitatea și implicarea în proiectele și cauzele pe care le gestionează.

Cum se împacă viața de familie cu o activitate de manager și de avocat extrem de solicitantă?

Tot ce faci în viață are menirea să te completeze și să te dezvolte ca persoană. Cariera și viața de familie au rolul de a te ajuta să îți prioritizezi activitățile, să îți valorifici timpul foarte atent.

Ca avocat, dar și ca membru al unei familii, ai responsabilități, pe care, în funcție de viziunea ta față de viață, le poți îndeplini ca obligații sau ca alegeri firești. Este o diferență majoră de atitudine.

Situațiile în care ne aflăm sunt rezultatul alegerilor noastre și putem să abordăm lucrurile cu atitudine pozitivă, creându-ne o viață mulțumită sau cu atitudine negativă.

Echilibrul este cheia succesului în viață și atâta timp cât o persoană este bine organizată va găsi o modalitate să își atingă obiectivele și să aibă o viață personală împlinită.

Acesta este un factor determinant, mai ales în viața unei femei avocat. Faptul că femeile și bărbații au aceleași drepturi din punct de vedere economic și social nu ar trebui să afecteze viața de familie.

În mod inevitabil imaginea tradițională a femeii în societate va veni în conflict cu activitatea acesteia într-o poziție de conducere, indiferent de domeniul în care activează.


Source : Acordăm o importanță deosebită domeniului de etică și compliance în afaceri – Legal Magazine
en_GBEnglish